Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, gra toczy się o mozzarellę. Legendarny na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z rejonu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, ale również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają zupełnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równolegle nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.
tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym właśnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
włoska kuchnia
Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak rzeczywiście ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.
galbani
Skąd więc wziąć pionierski, smakowity ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do wypróbowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że pionierski włoski ser będzie dużo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy schematycznego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – de facto warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.